LAZER İLE DÖVME / KALICI MAKYAJ SİLME (Q switch lazer ile)
Lazer ışınları, sadece dövme pigmentleri (boya,renk) hedefler. Lazer ışınları ile parçalanan dövme pigmentlerinin vücudun doğal koruma mekanizmalarıyla atılması beklenir.
Lazerle kalıcı dövme sildirme işleminin başarısını etkileyen faktörler;

- Dövmenin ve cildin rengine,
- Kullanılan boyaların türüne,
- Dövmenin derinliğine, boyanın yoğunluğuna ve uygulama şekline,
- Dövmenin yaşına,

Siyah renkteki bir dövme daha kolay çıkabilirken sarı renkteki bir dövmenin çıkarılması son derece zordur. Dövmede kullanılan boyaların kalitesi de tedavi sonucunu etkilemektedir. Piyasada kullanılan çok farklı çeşit boyalar bulunduğundan burada sınıflandırma yapmak imkansızdır. Vücudun daha kolay dışarı atabileceği boyalar daha kolay çözünen boyalardır. Dövmenin kötü sayılabilecek, yer yer daha derine, yer yer daha yüzeye yakın uygulanması lazer ışınlarının bazı pigmentleri algılamasını zorlaştırır. Dövmede kullanılan boyanın yoğunluğu lazer işleminin ardından boyanın vücuttan atılmasını zorlaştırır.
Tedavi sürecini; bölgenin yara ve kabuk bağlaması ve iyileşme süreci izler. Lazer ile silinen dövmeler beyaz bir renk alıp dakikalar içinde kırmızıya dönüşür. Sonrasında yara kıvamındadır. 3 - 5 gün içerisinde kabuk oluşur ve 2 - 3 hafta içerisinde oluşan bu kabuk kuruyarak dökülür. Zamanla dövmenin ne kadarlık bir kısmının tahrip olduğu ne kadarlık bir kısmının kaldığı daha iyi anlaşılır.
Seans sayısı kişiden kişiye, dövmenin yapısına, rengine göre değişmektedir. 1-3 seans sonunda tatmin edici silinme olurken bazen 10 seans sonunda bile istenilen elde edilememektedir. Dövme silmede başarı oranı, ortalama %90’dır. Siyah renkte basit dövmelerde başarı hemen hemen ten rengine yaklaşabilir. Bazı durumlarda amaç dövmenin silinmesinden ziyade dövmenin algılanmasını(isim, sembol vs.) önlemektir.

Seans aralıkları olarak ortalama 1.5 – 2 ay gibi süreler öngörülür.
Uygulama öncesi güneş banyosu ve solaryumdan uzak durulmalıdır.
* Uygulama sonrasında tedavi edilen bölge steril sargı bezi ile kapatılır. Uygulama alanı 24 saat süreyle kapalı kalmalı ve su ile temas ettirilmemelidir.
* Uygulama alanı günlük olarak nemlendirilmeli, kabuklar kopartılmamalıdır.
* Uygulama alanı 2 - 3 hafta boyunca kabuklanma ve kabukların dökülmesi süresince güneş ışınlarına direk maruz kalmamalı ve solaryumdan sakınılmalıdır.
* Yara iyileşme sürecine girene kadar başka bir işlem yapılmamalıdır. (ağda, epilasyon, peeling, kese gibi)
Bazı durumlarda boya pigmentin tamamen yok olur ancak dövmenin izlerini silik bir şekilde taşıyabilir. Hatta dövmeden daha rahatsız edici bir görünümle karşılaşılan vakalar da bulunmaktadır. Bu aşamada iz tedavisi ile devam etmek gerekir.