Tüm Detaylarıyla Yara İzleri (Scar) Uygulaması
Vücutta çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilen yara izleri, insanların birçoğu için estetik açıdan rahatsızlık verici bir etki meydana getirebilmektedir. Yara izlerinin giderilmesine yönelik olarak günümüzde farklı türden tedavi seçeneklerinden faydalanılması şansları bulunmaktadır.
Yaranın izinin türüne, durumuna ve incelenmesine bağlı olarak nasıl bir metottan faydalanılacağına bu hususta bir karar verilebilir. Başarılı şekilde gerçekleştirilecek yara izleri (scar) uygulamasıyla beklentilere uyumlu şekilde iyi sonuçların elde edilmesi daima mümkün olur.
Yara İzleri (Scar) Oluşumu
Birtakım kaza, cerrahi işlemler veya yaralanmalar neticesinde ortaya çıkabilen yara izleri genel olarak iyileşme sürecinden sonra oluşurlar. Vücut bir şekilde kendisini tamir etmek ve onarmak için elinden geleni yapar fakat maalesef bunu iz kalmayacak şekilde yapmakta zorlanır.
Bundan dolayı da vücutta cilt üzerinde birtakım izlerin meydana gelmesi durumları oluşur. Bunun az ya da çok oluşması kişiden kişiye göre değişebilen bir durumdur. Yaşa, cinsiyete veya genetik birtakım özelliklere bağlı olarak bu izlere kişilerde farklı şekilde meydana gelebilir.
Yara İzleri Tedavi Türleri
İnsan vücudunda meydana gelmiş ve oluşmuş yara izleri birbirinden farklı türdeki tedavi seçenekleriyle duruma uygun şekilde giderilebilmektedir. Hekim gözleminde iz üzerinde iyi şekilde bir analiz yapılmalıdır.
- Kimyasal peeling uygulaması,
- Çeşitli türdeki lazer uygulamaları,
- Enjeksiyon uygulaması işlemleri,
- Yara izinin çıkarılmasına yönelik cerrahi birtakım uygulamalar,
Genel olarak yara izleri bu yöntemleri kullanılarak önemli bir ölçüde giderilmeye çalışılabiliyor. Her bir metodun kullanımı için kişiye ve yara izine bir uygunluk sağlaması gerekiyor.
Sivilceler ve Scar Oluşumları
Gençlik dönemlerinde veya bazen de ileri yaşlarda ortaya çıkabilen sivilceler zamanı içerisine ciltte derin izler bırakabilmektedir. Bu durumun meydana gelmesi yüz bölgesinde özellikle estetik açıdan önemli bir sorun oluşturabilmektedir.
Sivilcede sonra meydana gelen izler yapısal olarak birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bazıları daha derin olabildiği gibi diğerleri ise biraz daha yüzeysel kalabilmektedir. Sivilce derin izleri için buna uygun bir değerlendirme ve analiz yapılmalı izler gerekli şekilde giderilmeye çalışılmalıdır.
Yara İzi Lazer Tedavisi
Ciltte oluşan yara izleri için insanların büyük bir bölümü lazer yöntemini tercih etmektedir. Çünkü bu yöntem genel olarak oldukça iyi sonuçlar verebilmektedir. Cilt bu işlemle belirli bir aşamaya kadar soyulur. Soyulan kısmın altından daha yeni ve canlı bir deri kendisini ortaya çıkarmaya başlar. Fraksiyonel lazer veya karbondioksit lazer gibi seçenekler, bu işlemde kullanıma uygun olan seçeneklerdir.
Yara İzi Cerrahi Tedavi Seçeneği
Bazen vücuttaki yara izlerinin tedavi edilmesi noktasında cerrahi tedavi seçeneği de insanlar tarafından tercih edilebilmektedir. Yine bu yöntem de ilgili amaç doğrultusunda başarılı sonuçların elde edilebilmesine yardımcı olmaktadır.
Alanında uzman hekimlerce uygulanabilen bu yöntemde yara izin tamamıyla çıkarılır ve dokular uygun şekilde birbirlerine tekrar dikilmeye çalışılır. Bunun neticesinde yara izinin daha silik hale gelerek ortadan kaybolması durumu ortaya çıkar.
Yara izleri birçok nedenle oluşan yaralanmadan sonra görülen izlerdir. Yaralanmanın şiddetine ve yaralayan etkene göre izler farklı boyutlarda ve görünümde olabilir. Bu izlerin durumuna göre lazer tedavileri bir seçenek olarak uygulanmaktadır.
Yara izlerinin tedavisinde fraksiyonel karbondioksit lazerler kullanılan önemli lazerlerdendir. Fraksiyonel lazerler istenen yoğunlukta yara izine uygulanabilmektedir. Bu sayede yara izlerinin derinliğine ve boyutuna göre doktora geniş uygulama seçeneği sunulmaktadır. Fraksiyonel lazerler cilt izlerinde uzun zamandır kullanılmaktadır. Karbon fraksiyonel lazerler cildin daha derinine inebildiğinden iz tedavilerinde önemli avantaj sunmaktadır.
Yara izinin durumuna göre karbon fraksiyonel lazer önemli derecede iyileşmeler sağlamaktadır. İzlerde kozmetik rahatlama sağlanması bile birçok kişi için yeterli bir tedavidir.Yara izlerinde fraksiyonel karbondioksit lazerler 1–3 seans uygulanır. Seans aralıkları bir aydır. İşlem öncesi sınırlı uyuşturma yapılır. Bu nedenle neredeyse ağrı duyulmaz.